“Prethodnih dana bilo je mnogo građana na ulicama…”: Zabranjeno okupljanje više od jedne osobe u Crnoj Gori

0
BETAPHOTO/HINA/HINA/ml/MO

Crnogorski Nacionalnoi koordinacioni tim doneo je sinoć nove, oštrije mere u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom: zabranjuje se prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica,  kao i “napuštanje objekata stanovanja od nedelje u 11.00, do ponedeljka u 05.00 sati”.

Zabrana prisustva i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica ne odnosi se na dete dete mlađe od 12 godina, ni na dete s poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju, niti se odnosi na lica koja koriste invalidska kolica koja na javnom mestu mogu biti sa roditeljem, usvojiteljem ili staraocem.

Ova zabrana ne odnosi se ni na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u delatnostima dozvoljenim naredbama.

Do sada je nedeljom “zabrana izlaska iz objekta stanovanja” bila od 13.00 sati do 05.00 sati ponedeljkom. U Crnoj Gori “zabrana napuštanja objekta” je i subotom od 13.00 do nedelje u 05.00 sati, kao i svakog radnog dana od 19.00 sati do 05.00 sati.

U Crnoj Gori je zabranjeno i “prisustvo i zadržavanje lica na plažama (rečnim, jezerskim i morskim), uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima”.

Kako je saopšteno posle sednice Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), na osnovu analize epidemiološke situacije u Crnoj Gori konstatovano je da je značajno povećanje broja građana na ulicama i javnom površinama juče i danas.

Ocenjeno je da je to “nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja, zbog čega je data saglasnost da već večeras budu dopunjene i izmenjene pojedine privremene mere, kako bi nove odluke važile od sutra”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus