“Preteće varijante su britanski, južnoafrički i brazilaski soj. Kod nas dominira samo britanski…”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Virusološkinja i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da, osim britanskog soja koronavirusa, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante virusa i navela da je pripremljena nacionalna studija o efikasnosti imunizacije, u kojoj bi trebalo da učestvuje više desetina hiljada građana.

Jovanović je rekla kako lekari – kliničari zapažaju da je došlo do porasta broja pacijenata u određenom uzrastu, da su kod obolelih prisutne teže kliničke slike, ali da to treba potvrditi i u laboratoriji.

„Brazilski soj još nije ušao u Srbiju, radimo sekveciranje virusnog genoma iz tkiva pacijenata i za sada nismo otkrili brazilski soj, ne možemo da pretpostavimo hoćemo li ga otkriti“, naglasila je Jovanović, a prenosi RTS.

Prema njenim rečima, „preteće varijante“ koronavirusa, one koje zabrinjavaju su britanski, južnoafrički i brazilski soj, a da kod nas dominira britanski soj.

Ona je navela i da su kompanije prozvođači vakcina počeli sa kliničkim studijama o eventualnom davanju treće doze jer se pojavljuju nove varijante virusa.

Potvrdila je da je pripremljena nacionalna studija o efikasnosti vakcinacije, a uskoro se očekuje i njeno sprovođenje.

„U okviru te studije, ispitivaće se obe komponente, i antitela i ćelijski odgovor, i kod vakcinisanih osoba i kod onih koji su imali prirodnu infekciju. Jedan segment je i praćenje virusnih varijanti kod vakcinisanih jer dolazi do infekcije između dve doze, da vidimo da li je to istom varijantom ili izmenjenom varijantom virusa zaražen“, najavila je Jovanović.

Dodala je da se očekuje da nekoliko desetina hiljada ljudi bude obuhvaćeno studijom, „pretpostavljamo do kraja godine“.

Kada je reč o kolektivnom imunitetu, Jovanović je rekla da će moći da se kaže da ga polako stičemo kad se budemo približili polovini vakcinisane populacije jer „što je manje nevakcinisanih, manje je i virusa u cirkulaciji“, i ocenila da ćemo na leto imati „mnogo više slobode da se krećemo i putujemo“ ukoliko se pridržavamo mera i nastavimo imunizaciju.