Presušili Viktorijini vodopadi: Najgora suša u poslednjih 100 godina uništava jug Afrike

0
Foto: Profimedia

Viktorijini vodopadi, koji su nastali na mestu gde afrička reka Zambezi propada 100 metara u ponor, a čija lepota je privlačila na milione turista u Zimbabve i Zambiju, presušili su zbog najgore suše u poslednjih sto godina, piše Gardijan.

Iako oni obično uspore tokom sušne sezone, ove godine se dogodilo da je došlo do neočekivanog opadanja u nivou vode. Strahuje se da bi klimatske promene mogle trajno da unište vodopade.

“Prethodnih godina, kada bi presušili, to se ne bi dogodilo u tolikoj meri”, kaže Dominik Njambe, prodavac turističkih sitnica. “Ovo smo prvi put videli.”

Ovaj prodavac kaže da je već opao broj turista koji su videli na internetu da su vodopadi usporili.

Problem je što je cela oblast pogođena sušom i što su mnogi ljudi ostali bez hrane i useva zbog suše. Procenjuje se da je pomoć potrebna za oko 45 miliona ljudi.

Zimbabve i Zambija su pogođeni i restrikcijama struje, pošto je proizvodnja ovog energenta zavisna isključivo od hitroelektrane Kariba koja se nalazi na reci Zambezi uzvodno od vodopada.

Na drugim delovima vodotoka, vode ima veoma malo.

Podaci zvaničnika zaduženih za reku Zambezi pokazuju da je nivo vode ispod onog 1995. godine, koji je bio najniži zabeležen, a daleko ispod proseka. Predsednik Zambije Edgar Lungu rekao je da je ovo upozorenje šta klimatske promene čine našoj životnoj sredini.

Viktorijini vodopadi su jedni od najvećih i najspektakularnijih u svetu. Slapov su uglavnom široki preko 1,5 kilometar, s padom od 128 metara.