“Presude Ratku Mladiću i Jovici Stanišiću u maju 2021. godine…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Sudski Mehanizam u Hagu planira da u maju iduće godine izrekne pravosnažnu presudu Ratku Mladiću, najavio je predsednik tog suda Karmel Ađiijus u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Kako je danas saopštio haški sud, Ađijus je naznačio i da će do kraja maja 2021. biti izrečena i nepavosnažna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Ađijus je pred Savetom bezbednosti rekao i da je sud nedavno “ponovo naglasio prethodni zahtev Srbiji da poštuje svoju obavezu i bez odlaganja prebaci u sedšte suda u Hagu” zvaničnike Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje Haškog tribunala.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (77), Haški tribunal je 2017. prvostepeno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana je na tu presudu uložila žalbu, tražeći da on bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi.

Tužioci su, u svojoj žalbi, tražili da Mladić bude preglašen krivim i za genocid u još pet bosanskih opština. Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen tih optužbi.

Bivšem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Stanišiću (70) i glavnom operativcu te službe Simatoviću, haški sud po drugi put sudi po optužnici za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Posle prvog procesa, Haški tribunal ih je oslobodio, ali je apelaciono veće 2015. usvojilo žalbu tužilaca i naložilo novo suđenje.

Tribunal je 2012. optužio radikale Jojića i Radetu da su nedozvoljeno uticali na svedoke u haškom procesu njihovom partijskom vođi Vojislavu Šešelju, tako što su pritiskom, pretnjama i mitom pokušali da ih primoraju da promene iskaz ili da ne svedoče,

Srbija odbija da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, na osnovu odluke Višeg suda u Beogradu po kojoj je obavezna da sarađuje samo u procesima za ratne zločine, a ne i u postupcima za nepoštovanje suda.

Zbog nesaradnje, na koju je, po haškom sudu, Srbija obavezna, Ađijus je ranije već prijavljivao Savetu bezbednosti UN.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500