“Prestati sa krivotvorenjem činjenica, stvorena je atmosfera linča…”: Udruženje dramskih umetnika o napadima na Branislava Trifunovića

1
Foto Nedeljnik

Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) smatra da je grubim falsifikovanjem činjenica u vezi sa učešćem glumca Branislava Trifunovića u predstavi “Pad”, u režiji Kokana Mladenovića, stvorena atmosfera linča.

“Predstava Pad je dostupna gledaocima, a njen sadržaj je nepromenjen od premijere koja je bila u decembru 2018. godine do danas i u njoj ne postoji ono zbog čega se optužuje Trifunović”, saopštilo je UDUS.

Udruženje dramskih umetnika Srbije apeluje da se prestane sa krivotvorenjem činjenica povodom tog slučaja, jer se tako ugrožava čitav esnaf i svi njegovi članovi, kojeg god da su poltičkog opredeljenja.

Predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić podneo je krivičnu prijavu protiv glumca za povredu ugleda Srbije optužujući ga da je u toku predstave pocepao srpsku zastavu.

Prijavi su prethodile glasine da Branislav Trifunović u predstavi “Pad” cepa srspku zastavu.

Međutim, scena cepanja srpske zastave u toj predstavi ne postoji, kako je za list “Danas” objasnio reditelj predstave Kokan Mladenović.

“Ljudi su mogli da pogledaju predstavu. U njoj zastavu rašiva šesnaestogodišnja devojčica, na kraju predstave, i od nje pravi haljinu s kojom počinje svoj novi estradni život jer, posle smrti oca, ne može drugačije da preživi. To dete kome strada otac zastavu rašije za vreme poslednje scene i od nje pravi haljinu, a Branislav Trifunović u predstavi nema nikakav kontakt sa zastavom”, rekao je Mladenović za list “Danas”.

1 KOMENTAR

  1. 11. Омаловажавање и сузбијање интелектуалаца и уметника
    Интелектуалци и слобода изражавања су анатемисани од стране ових режима. Интелектуалне и академске слободе се сматрају атаком на националну безбедност и патриотске идеале. Универзитети су строго контролисани, а политички неподобни професори прогањани или елиминисани. Слободоумне идеје или критике се снажно нападају, ућуткују или сламају. Овим режимима, уметност и књижевност треба да служе за спровођење националних интереса или немају право на постојање.
    politolog dr Lorens Brit – studija o fašizmu

Comments are closed.