“Prestanite da uništavate Maču Pikču”: UNESCO poslao pismo upozorenja Vladi Perua

0
Foto: Profimedia

Vlsti u Peruu naljutile su UNESCO odlukom da izgrade novi aerodrom koji bi mogao veoma štetno da utiče na istorijsko nasleđe Inka u Svetoj dolini, prenosi B92.

UNESCO je zbog toga poslao pismo peruanskoj vladi u kome traži informacije o izgradnji novog aerodroma u blizini Maču Pikčua i kakav bi uticaj mogao da ima na tvrđavu Inka koja je jedna od najvećih turističkih atrakcija i predstavlja svetsko nasleđe. 

U pismu se navodi da su vlasti u obavezi da zaštite svetsko nasleđe. 

Peru mora da koordinira sa UNESCO-om, Agencijom za kulturu pri UN, u vezi bilo kakve izgradnje blizu Maču Pikčua i Kuska, a odgovor očekuju do 25. avgusta.

Nije prvi put da UNESCO šalje opomenu Peruu vezanu za Maču Pikču. U 2017. godini postojala je opasnost da se spomenik uništi zbog prevelikog broja posetilaca. U te svrhe stavljena je kontrola na broj turista i to na 5.000 turista dnevno tokom leta. Čak i to je duplo veći broj nego što je UNESCO predložio.

Oko 1,5 miliona turista poseti Maču Pikču i broj stalno raste. Vlasti su se nadale da bi izgradnja aerodroma nadomak tvrđave duplirala posetu.