„Presrećna sam što je naš dom izabran, što sam prva…“: Krenula vakcinacija i u Hrvatskoj

0
DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

 (Beta) – U Hrvatskoj je jutros počelo vakcinisanje protiv korona virusa, a prva osoba koja je primila vakcinu proizvodjača Fajzer-BioNTec je 81-godišnja štićenica doma za starije u Zagrebu.

„Presrećni smo što je naš dom izabran, što sam prva, da sad stvarno krenemo u neki normalniji život, a nadam se će to biti ubrzo“, rekla je Branka Aničić, štićenica doma za starije na zagrebačkoj Trešnjevci.

Lekar Miro Hanževački, koji je obavio prvo vakcinisanje, rekao je da će danas u tom domu biti vakcinisano 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110.

„Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju vakcinu u pravom trenutku”, rekao je lekar.

Prvom vakcinisanju prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je kasnije ispred zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, u kojoj je vakcinisana i prva lekarka, izrazio uverenje da će svest o potrebi vakcinisanja rasti.

„Velika većina ljudi je razumna i racionalna. Respektujmo trud naučnika i istraživača”, naglasio je premijer.

On je ponovio da se u prvom krugu vakcinišu najugroženiji i najizloženiji – korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koji rade s kovid bolesnicima i oni iz hitne medicinske službe.

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 9.750 doza vakcine protiv korona virusa firme Fajzer-BioNTec.

Reč je o prvoj simboličnoj količini vakcina koja je dostavljena svim državama članicama EU u kojima su od danas počeli trodnevni Evropski dani vakcinacije.

Kako je ranije najavljeno u Zagrebu, svake sedmice očekuju se nove doze vakcine, iduća već u ponedeljak. Do kraja marta očekuje se 270.000 doza vakcine, a vakcinisanje je besplatno i dobrovoljno.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvodjača. Tako je po milion doza naručeno od Fajzer-BioNTecha i Moderne, 2,7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona i 300.000 doza CureVac.

Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto gradjana, a Vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka „Misli na druge: vakciniši se“.