Preporuke SZO: Koliko sati nedeljno treba da vežba svako od nas u zavisnosti od godina

0
Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Dosadašnje preporuke SZO za osobe starosti  od 18 do 64 godine su bile da najmanje 150 minuta umereno vežbaju ili najmanje 75 minuta energično, svake nedelje. Saveti se odnose zdrave osobe.

Nove preporuke SZO dolaze u vreme kada je sve napadnut pandemijom koronavirusa, a sada uključuju ljude koji žive s hroničnim stanjima ili invaliditetom, piše CNN.

“Biti fizički aktivan presudno je za zdravlje i dobrobit – može vam pomoći dodati godine životu i život godinama. Svaki potez je važan, pogotovo sada kada smo s ograničenjima pandemije kovid 19. Svi se moramo kretati svaki dan – sigurno i kreativno”, rekao je generalni direktor SZO-a dr. Tedros Adhanom Gebrejesus.

Postoje neki opšti saveti: baviti se nekom telesnom aktivnošću, bez obzira o kojoj se radi, bolje je nego ne baviti se nikakvom. Možete početi malo i sporo i povećavati učestalost, intenzitet i trajanje s vremenom. Mišiće možete da ojačate kod kuće ili u teretani (kada je sigurno). A telesna aktivnost je dobra za naša srca, tela i umove.

Deca i tinejdžeri

Deci uzrasta do 17 godina dovoljno je najmanje 60 minuta umerene do jače fizičke aktivnosti svaki dan, prema novim preporukama. Aktivnosti bi trebalo da budu uglavnom aerobne, poput trčanja ili vožnje biciklom. Neophodne su i aktivnosti koje jačaju mišiće i kosti.

Da bi deca bila aktivnija, svoje aktivnosti trebaju doživljavati i kao zabavu, rekla je dr. Stefani Volš, medicinska direktorka Dečjeg wellnessa u Dečjoj zdravstvenoj zaštiti u Atlanti. Ako na tome radite sa svojom decom, pokušajte da koristite reč ‘vežbanje’ kad izlaze napolje ili se igraju.Ako je vašem detetu hodanje dosadno, učinite ga prijatnijim organizovanjem ‘lova na smeće’ ili se igrajući špijuna.

Adolescenti dok vežbaju mogu da slušaju muziku ili koriste fitnes aplikacije.

“Tinejdžeri uvek izjavljuju da se vole baviti fizičkom aktivnošću kako bi: 1) bili sa svojim prijateljima 2) zabavili se 3) naučili nešto novo”, rekao je Kreg A. Vilijams, profesor dečje fiziologije i zdravlja na Univerzitetu Exeter u Engleskoj.

Mladi su ljudi neposredno izloženiji mentalnim zdravstvenim problemima nego hroničnim srčanim ili metaboličkim stanjima. Prijatne, netakmičarske aktivnosti mogu pomoći deci da razviju samopouzdanje, sposobnost i užitak ‘da budu aktivna do kraja svog života’, rekla je Volš, dodaviši kao to utiče na njihovo samopoštovanje, raspoloženje i akademske uspehe.

Odrasli

Za odrasle do 64 godine, koji imaju barem 150 do 300 minuta umerene aerobne aktivnosti ili najmanje 75 do 150 minuta snažnih aerobnih vežbi nedeljno, to smanjuje rizik od rane smrti, bolesti srca, hipertenzije, raka i dijabetesa tipa 2 , naglašava SZO.

Smernice takođe preporučuju starijim odraslim osobama starosti od 65 i više godina da rade barem 150 do 300 minuta vežbanja umerenog intenziteta ili 75 ili 150 minuta snažnih aerobnih vežbi u toku nedelje.

Vežbe koje jačaju sve mišiće trebaju se raditi najmanje dva puta nedeljno. Iste smernice važe i za starije odrasle osobe, koliko god mogu, ali treniranju ravnoteže i snage trebaju dati prednost nekoliko dana u nedelji. To može pomoći u sprečavanju padova i s njima povezanih povreda, kao i smanjenja zdravlja i sposobnosti kostiju.

Obaveze na poslu i u kući, zdravstvena stanja i izolacija mogu ometati postizanje ciljeva aktivnosti, rekao je dr. Adnan Kureši, profesor neurologije na Institutu za moždani udar Zeenat Qureshi i Univerztetu Missouri-Columbia.

Postoje i mnoge mogućnosti za porodične aktivnosti u zatvorenom, kao što su aerobne vežbe i ping-pong.