Preokret u Holivudu: Polovina novih članova u Akademiji biće žene, među njima i Lejdi Gaga

0
Foto: Profimedia

Polovina kandidata za članstvo u Američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka, koja dodeljuje nagradu Oskar, jesu žene, piše Tajm.

Akademija je pozvala 842 članova iz 59 zemalja, a ovo je prvi put da je postignuta ravnopravnost polova kandidata. U čak 10 od 17 oblasti – uključujući režiju, pianje i produkciju – više je pozvanih žena nego muškaraca. Ove godine je uvršteno i 29 odsto manjina.

To je veliki preokret za organizaciju koja je okrivljena zbog isključivo belih kandidata 2015. i 2016. godine. O tada je rastao broj ženskih članova sa 25 na 32 procenta, navodi se u saopštenju. Broj manjina je dupliran, sa osam na 16 odsto.

Među novim članovima nalaze se Lejdi Gaga, Adel, Žan-Luj Trentinjan, Leticija Rajt, Tom Holand i Žozijan Balasko. Na spisku se nalaze i Sterling K. Braun, Vinston Đuk i Letisija Rajt. Prošle godine je bilo 49 odsto žena. Ako većina prihvati poziv, Akademija će brojati 9.000 članova. Naredne godine će dodela Oskara biti održana 9. februara, nekoliko nedelja ranije nego što je to bio običaj.