Preokret u Crnoj Gori: Policija ipak obezbeđuje litije…

0
Profimedia / ilustracija

Crnogorska Uprava policije će ipak nastaviti sa obezbjeđivanjem litija. Kako je saopšteno, to će biti “u skladu sa Zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora”.

Uprava policije je juče saopštila da policija od danas neće obezbeđivati litije koje se širom Crne Gore održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovijesti.

Oni su naveli da je prvobitna odluka, doneta u sredu, rezultat sagledavanja prilika i ocena rukovodilaca centara bezbednosti jer Mitropolija crnogorsko – primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

“Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starešina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da je sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes, baš kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

“Ceneći navedene okolnosti Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora”, zaključuje se u saopštenju.

Litije i protesti se od Božića održavaju nedeljom i četvrtkom.