Preminuo Vinston Grum, autor romana Forest Gamp

0
Foto: Beta (AP Photo/Anders Krusberg, File)

(Beta-AFP) – Vinston Grum autor romana Forest Gamp po kome je napravljen istoimeni film koji je osvojio šest Oskara, umro je danas u 78. godini, saopštila je gradonačelnica grada u američkoj državi Alabama gde je živeo.

“Sa velikom tugom vam javljam da je umro naš prijatelj Vinston Grum. Grad Ferhoup je danas izgubio jednog kultnog autora”, napisala je sinoć na svom Fejsbuku gradonačelnica Karin Vilson. 

Rođen 1943. u glavnom gradu SAD Vašingtonu Grum je odrastao u Alabami, učestvovao u ratu u Vijetnamu, i ubacio je mnogo elemenata iz svog sopstvenog života u svoj lik Forest Gampa.

Knjiga Forest Gamp koja je izašla 1986. nije imala veliki komercijalni uspeh do ogromnog uspeha filmske adaptacije 1994. u kojoj lik Gampa tumači glumac Tom Henks, i koja je osvojila šest Oskara.

Ukupno je prodato oko 1,7 milion primeraka knjige.

“Tužno da čujemo da je Alabama izgubila jednog od svojih najtalentovanijih pisaca”, napisala je na Tviteru guvernerka Alabame Kej Ajvi. 

Vinston Grum je takođe napisao jedan nastavak Forest Gampa i dve knjige recepata o omiljenoj hrani svog lika, čokoladi i račićima.