Preminuo sovjetski disident i nuklearni fizičar Jurij Orlov

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Sovjetski disident i nuklearni fizičar Jurij Orlov, jedan od osnivača Helsinškog odbora za ljudska prava u Moskvi, preminuo je u 97. godini, saopštila je danas ta organizacija i dodala da je Orlov umro u nedelju u SAD.

“Fizičar, aktivista za ljudska prava, mislilac, Orlov je imao dug i aktivan život. Predavao je fiziku koju je toliko voleo do poslednjeg trenutka i ostao je kontaktu sa pokretom zaštite ljudskih prava”, naveo je Helsinški odbor na svom sajtu.

Moskovski helsinški odbor osnovan je 1976. godine kako bi osigurao da sovjetske vlasti poštuju svoje obaveze vezane za ljudska prava preuzete Završnim aktom iz Helsinkija 1975. godine na kraju Konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi.

Orlov, nuklearni fizičar i veteran Drugog svetskog rata Jurij bio je prvi predsednik tog odbora.

Uhapšen je 1977. godine i zatvoren zbog svojih aktivnosti zaštite ljudskih prava. Oslobođen je 1986. za vreme predsednika Mihaila Gorbačova na osnovu sporazuma sa SAD i lišen je sovjetskog državljanstva, koje mu je vraćeno tek 1990.

Orlov je stekao američko državljanstvo 1993. godine a karijeru fizičara je nastavio na Univerzitetu Kornel u SAD. Saradjivao je sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) sa sedištem u Švajcarskoj.