Preminuo poznati reditelj Jirži Mencl

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Poznati češki filmski i pozorišni reditelj, oskarovac Jirži Mencel preminuo je u 82. godini, objavila je sinoć njegova supruga Olga Mencelova-Kelimanova na svojoj Fejsbuk stranici. 

Mencela je proslavio njegov prvi dugometražni film “Strogo kontrolisani vozovi” iz 1966. godine, za koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Za Oskara je dve godine kasnije nominovana i njegova popularna komedija “Selo moje malo”, a brojni drugi njegovi filmovi ostali su klasici. U filmovima je kombinovao humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan učesnik češkog novog talasa.

Mencel je kao i drugi reditelji njegove generacije imao problema s komunističkim vlastima.

Zbog  provokativnosti njegova satira “Ševa na žici”, snimljena 1969.godine, bila je zabranjena do 1990. i prikazana je tek posle pada Berlinskog zida.

Ostali poznati filmovi su mu “Zločin u devojačkoj školi” (1965), “Hirovito leto” (1968) i “Služio sam engleskog kralja” (2006).

U Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad “Vesele žene vindzorske” 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem postavio operu Sergeja Prokofjeva “Zaljubljen u tri narandže”.

2 KOMENTARA

  1. Veliki reditelj!!!!
    “Selo moje malo” je fenomenalan film, koji se nažalost nije previše prikazivao kod nas.

  2. Umro je, za mnoge iz moje generacije, jedan od najgenijalnih režisera u istoriji filma. Neka mu je laka zemlja, a njegovi filmovi će, nema sumnje, doživeti ponovno divljenje mlade publike; kéž jeho duch žije věčně!

Comments are closed.