Preminuo narkobos koji je bio inspiracija za film “Američki gangster”

0
Foto: Profimedia

Frenk Lukas, nekadašnji narkobos iz Harlema čiji su život i dela poslužili kao inspiracija za film “Američki gangster” (American Gangster) iz 2007, preminuo je.

Njegov nećak je rekao da je Lukas (88) umro u četvrtak u Nju Džersiju.

Odrastao u Severnoj Karolini, Lukas se tokom šezdesetih i sedamdesetih probijao u kriminalnoj hijerarhiji Harlema i postao veliki trgovac drogom poznat po nabavkama velikih količina jakog heroina.

On je rekao da je na taj način zaradio milione, a vlasti su zaplenile više od pola miliona dolara u gotovini kada su izvršile raciju u njegovoj kući u državi Nju Džersi 1975. godine.

Lukas je potom osuđen na višedecenijsku zatvorsku kaznu ali je počeo da sarađuje s policijom pa je pušten posle pet godina. Ubrzo zatim je ponovo uhapšen zbog trgovine drogom, ali na mnogo manjem nivou.

Proveo je još sedam godina u zatvoru, pre nego što je 1991. pušten.

Njegova priča je postala osnov filma “Američki gangster” Ridlija Skota, s Denzelom Vošingtonom u ulozi Lukasa i Raselom Krouom kao Ričardom Robertsom, likom koji je u sebi ujedinio razne policajce i tužioce.

Stvarni Roberts je bio tužilac koji je učestvovao u osudi Lukasa, ali mu je kasnije postao advokat i prijatelj, pa čak i kum Lukasovom sinu.

Frenk Lukas je bio prisutan na snimanju filma i savetovao Vošingtona o detaljima poput načina nošenja pištolja.