Preminuo Jurij Luškov, nekada gradonačelnik Moskve. Bio je viđen za Jeljcinovog naslednika, ali je “izgubio poverenje” Medvedeva i Putina

0
Foto: Tanjug-AP

Nekadašnji gradonačelnik Moskve, Jurij Luškov, preminuo je u 83. godini u Nemačkoj gde je bio podvrgnut operaciji srca, preneo je Vašington post.

Luškov je bio na čelu ruske prestonice od 1992. do 2010. godine.

“Iskreno žalim što je otišao taj energičan i veseo čovek, koji je vodio Moskvu tokom teškog postsovjetskog period i učinio mnogo za grad i za Moskovljane. Moje saučešće njegovoj porodici i njegovim bližnjim”, napisao je na Tviteru sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Na mesto gradonačelnika, Luškova je imenovao tadašnji predsednik Boris Jeljcin 1992. godine. Luškov je transformisao glavni grad Rusije na kontroverzan način i bio je optuživan za korupciju i kritikovan zbog rušenja istorijskih zgrada žrtava građevinskih spekulacija.

Njegova supruga Jelena Baturina, obogatila se u nekretninama i izgradnji u Moskvi i prema časopisu Forbs je najbogatija žena u Rusiji, vredna 1,2 milijardi dolara.

Bio je istaknuta figura na ruskoj političkoj sceni i jedno vreme viđen kao naslednik Borisa Jeljcina na mestu predsednika krajem devedesetih, a Luškova je smenio Kremlj 2010, pošto je “izgubio poverenje” predsednika Dmitrija Medvedeva i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Luškova je zamenio Sergej Sobjanjin koji je bio zamenik tadašnjeg predsednika vlade Putina.

Posle otpuštanja, Luškov je napustio vladajuću partiju Jedinstvena Rusija i povukao se iz političkog života, a retko se pojavljivao u medijima.