Preminuo Gordan Mihić

1
Foto: Profimedia

Dramski pisac, reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Gordan Mihić preminuo je juče u Beogradu u 80. godini posle iznenadne bolesti, saopštila je njegova kćerka, glumica Ivana Mihić.

“Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11.08.2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac – Gordan MIhić”, navela je Ivana Mihić.

Ivana Mihić je dodala da je Gordan Mihić sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Gordan Mihić potiče sa sela Poplat u opštini Berkovići u Republici Srpskoj. 

Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario.

Njegova dela su brojni scenariji za filmove i serije koji su ušli u istoriju domaće kinematografije. 

Neki od njih su: “Kad budem mrtav i beo”, “Vrane”, “Kamiondžije”, “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Povratak otpisanih”, “Leptirov oblak”, Pas koji je voleo vozove”, “Mala noćna muzika”; “Došlo doba da se ljubav proba”, “Balkan ekspres”, “Jaguarov skok”, Varljivo leto ’68”, Sivi dom”, “Dom za vešanje”, Zaboravljeni”, “Tango argentino”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”, “Crna mačka beli mačor”, “Ona voli Zvezdu”, “Vojna akademija”, “Nemanjići”. 

Za svoja dela dobio je priznanja i nagrade. Četiri puta je osvojio Prvu nagradu za scenrio na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Takođe, dobitnik je Zlatne arene na festivalu u Puli i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu.  

Bio je suprug glumice Vere Čukić.

1 KOMENTAR

  1. Заслужио је споменик крај факултета драмских уметности!

Comments are closed.