Preminuo Goran Paskaljević

3
Foto: Printscreen RTS

Proslavljeni srpski reditelj Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini, objavio je RTS.

Goran Paskaljević diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. 

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u Londonu 2010. priredili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa monografijomna engleskom jeziku o njegovom radu.

Nagrada „Živojin Žika Pavlović“, leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE koji počinje večeras, ove godine trebalo je da bude uručena Goranu Paskaljeviću za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Paskaljević je povodom nagrade ranije izjavio da mu Živojin Pavlović nije bio samo prijatelj, već i uzor.

„Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru“, bile su Paskaljevićeve reči povodom nagrade sa imenom Žike Pavlovića.

3 KOMENTARA

  1. Zatečena sam vešću da nas je napustio jedan od naših najvećih reditelja, divan čovek i umetnik, Goran Paskaljević. Neka mu je večna slava i hvala.

  2. Zatečena sam vešću da nas je napustio jedan od naših najboljih reditelja. Goran Paskaljević. Izuzetan čovek i reditelj. Večna mu slava i hvala.

  3. GoranPaskaljeic je simio 18 igranih filmova.
    Neka mu je vecna slava i hvala.
    Sretni smo sto smo bili njegovi savremenici.

Comments are closed.