Preminuo glumac Zoran Miljković, čuveni agent Ilija iz “Otpisanih”

0
Foto Screenshoot/Instagram malopozorište1948

Glumac Zoran Miljković, najpoznatiji kao Ilija iz “Otpisanih”, preminuo je u 73. godini života. Ostaće upamćen po brojnim ulogama u pozorištu “Duško Radović”, ali i brojnim epizodnim ulogamam u popularnim serijama i filmovima.

“Sa tugom obaveštavamo publiku i kolege da je 20.8.2020.godine preminuo naš kolega, glumac Zoran Miljković. Bio je član ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“ trideset i pet godina, i naš prvak tokom petnaest godina karijere”, saopštili su iz Malog pozorišta “Duško Radović”.

View this post on Instagram

In memoriam – Zoran Miljković (1947-2020) Sa tugom obaveštavamo publiku i kolege da je 20.8.2020. godine preminuo naš kolega, glumac Zoran Miljković. Bio je član ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“ trideset i pet godina, i naš prvak tokom petnaest godina karijere. Rođen pre 73 godine u Beogradu, mladost provodi u Požarevcu, gde otkriva dve svoje najveće strasti – glumu i konje. Na Ljubičevskim igrama dva puta odnosi pobedu i dobija titulu „Viteza“ višeboja 1967. i 1968., potom dolazi u Beograd na studije istorije umetnosti, gde polaže audiciju u Akadmskom pozorištu „Branko Krsmanović“. Prvi profesionalni angažman dobija u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banja Luci, gde postaje stalni član i mladi prvak pozorišta. U Beograd se vraća 1976.godine i postaje član Malog pozorišta. Dobitnik je brojnih nagrada, kao što je nagrada u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“, kao i na festivalima u Zagrebu i Kotoru za ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“. Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja „Poslednja trka“ sa grlom Zimzelen. Pamte se njegove kreacije u serijama „Otpisani“, “Vruć vetar“, „Bolji život“, „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, „Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“ Emira Kusturice, kao i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

A post shared by Malo pozorište Duško Radović (@malopozoriste1948) on

Od njega se ovaj teatar pozdravio u čitulji objavljenoj u jednim dnevnim novinama.

Za sobom je ostvario veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja “Poslednja trka” sa grlom Zimzelen. Govorilo se da u staroj Jugoslaviji samo dva glumca su bila u stanju da bez kaskadera odjašu veoma tešku trku preko šiblja: to su Boban Petrović i njegov kum Zoran Miljković.