Preminuo Dragoljub Žarković, legenda srpskog novinarstva

1
Foto Medija centar Beograd

Jedan od najboljih novinara i urednika u Srbiji Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti.

Vest o odlasku Dragoljuba Žarkovića saopštila je redakcija nedeljnika Vreme, čiji je Žarković bio osnivač i glavni urednik od 1991. godine.

Dragoljub Žarković, osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974-1987) i “Borba” (1987-1990). Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope” (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi ( italijanska “Republika”, austrijski “Standard…)

Žarković je svakako bio jedna od najistaknutijih ličnosti domaćeg novinarstva.

Od Udruženja novinara Srbije je poneo nagradu za životno delo 2018. godine.

“Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, navela je redakcija Vremena.

Rođen je 1951. godine u Beogradu gde je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Otac je petoro dece.

Od 2000. godine predavao je na Fakultetu političkih nauka na kursu istraživačkog novinarstva.

Bio je veliki pobornik teorije da, sem šest osnovnih novinarskih pitanja – ko, šta, gde, kada, kako i zašto, treba uvesti i sedmo, a to je „U čijem je to interesu?“

Ovo pitanje je smatrao ključnim za ozbiljno novinarstvo…

1 KOMENTAR

  1. Veliki čovek, intelektualac, jedan od najistaknutijih srpskih novinara, a pored toga veliki dobrotvor i pravoslavni mirjanin, redovan na bogosluženjima u Crkvi Svetog Marka. Laka mu zemlja. Strašan gubitak za sve nas koji smo ga poznavali i sarađivali s njim, neka mu je laka crna zemlja.

Comments are closed.