Preminuo Čedvik Bouzmen, zvezda filma “Crni panter”

0
Foto: Profimedia

Čedvik Bouzmen, zvezda filma “Blek panter”, koji je imao ogroman svetski uspeh 2018, preminulo je u 44. godini, saopštila je njegova porodica.

Bouzmen nije javno komentarisao svoju tešku bolest rak debelog creva, koja mu je prvo utvrđena 2016. godine, i nastavio je da radi na velikim holivudskim filmovima.

“Najveća čast u njegovoj karijeri bilo je to što je u Crnom panteru oživeo lik kralja T’čale (T’Challa)”, navodi se u saopštenju objavljenom noćas na Bouzmenovim nalozima na društvenim mrežama i dodaje da je “umro u svojoj kući, uz suprugu i porodicu”.

Bouzmen je postao prvi crni superheroj koji je dobio svoj zaseban film u serijalu “Marvel”, 2018. u “Crnom panteru”.

Film, koji se dešava u izmišljenom afričkom kraljevstvu Vakandi (Wakanda), sjajno je prihvaćen i od kritičara i od publike.

U režiji Rajana Kuglera okupio je pored Bouzmena ekipu najpoznatijih crnih glumaca Holivuda – Oskarovku Lupitu Njongp, Andželu Baset, Foresta Vitekera, Danijela Kaluja i imao je ogroman budžet za produkciju i promociju.

Postao je prvi film o strip junaku nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film, a zaradio je više od milijardu dolara širom sveta. Prethodno, Bouzman je tumačio afroameričke ikone – legendarnog bejzbol igrača Džekija Robinsona (Jackie Robinson) u filmu “42” i soul zvezdu Džejmsa Brauna (James Brown) u “Get on Up”.

Nedavno se pojavio u filmu reditelja Spajka Lija (Spike Lee) “Da 5 Bloods”, a trebalo je da glumi i u nastavku “Crnog pantera”, koji je planiran da se pojavi u bioskopima 2022. godine.

(Beta)