Preminuo akademik Milorad Radovanović

0
Foto: SANU

Akademik Milorad Radovanović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i potpredsednik Ogranka SANU u Novom Sadu preminuo je 10. juna u 73 godini, saopšteno je danas iz SANU.

Kako se navodi u saopštenju, bio je jedan od najznačajnijih srpskih lingvista koji je dao veliki doprinos u proučavanju sociolingvistike, fazi lingvistike, sintakse i semantike, kao i u oblasti planiranja jezika.

“Odlazak akademika Milorada Radovanovića veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kao i za sveukupnu srpsku filologiju”, naveli su iz SANU.

Akademik Milorad Radovanović rođen je 4. septembra 1947. godine u Beogradu.

Diplomirao je 1970. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistarirao dve godine kasnije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Specijalizaciju iz semiotike završio je na Univerzitetu Južne Floride i Letnjem lingvističkom institutu Lingvističkog društva Amerike, Tampa, Florida, 1975.

Bio je redovni profesor opšte lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od 1986. do 2015. godine, kada se penzionisao.

Kao gostujući profesor predavao je na evropskim i američkim univerzitetima i u Japanu i učestvovao je po pozivu na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama širom sveta.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Pored obavljanja funkcije potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Radovanović je bio član i predsednik Odbora SANU za Savremeni srpski jezik u svetlu savremenih lingvističkih teorija.

(Beta)