Preminuo akademik Dragutin Zelenović, prvi premijer Srbije

3
Screenshot Twitter

U Novom Sadu je u 92. godini preminuo akademik Dragutin Zelenović, redovni profesor i dekan Fakulteta tehničkih nauka, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, dopisni član SANU i bivši premijer.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Nagrade za životno delo Pokrajinske vlade, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima i Ordena rada drugog reda.

Ceo radni vek posvetio je nauci.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

Srednju Tehničku školu završio je u Novom Sadu, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.

Na FTN-u je razvio i držao nastavu iz predmeta Projektovanje proizvodnih sistema, Upravljanje proizvodnim sistemima, Tehnologija organizacije industrijskih sistema, Efektivnost/pouzdanost sistema u mašinstvu i Inteligentno privređivanje.

Od 1975. do 1979. bio je dekan Fakulteta tehničkih nauka, a potom prorektor i rektor UNS-a krajem osamdesetih. Tokom tog perioda pripisuje mu se upravljanje projektima izgradnje zgrade Pravnog fakulteta, dela zgrade PMF-a, Asistentskog doma, Studentskog doma, glavnog trga u Kampusu Univerziteta, …

Tokom kratke političke karijere, bio je predstavnik Vojvodine u predsedništvu SFRJ, a potom je početkom 1991. izabran za predsednika prve Vlade Republike Srbije na predlog Slobodana Miloševića. Nije uspeo da nametne svoj plan razvoja, pa je već u decembru iste godine podneo ostavku i vratio se obavezama na fakultetu.

3 KOMENTARA

  1. Jel’ on bese onaj sto je dok je neko tamo negde 1990-91. pricao da ce prica imati tuzan kra, umirivao skupstinu recima: Dozvolite da cujemo kraj tuzne price?
    I eto, jos nikako da konacno stignemo do tog tuznog kraja i vec jednom krenemo u nekom pravcu!

Comments are closed.