Preminula strelkinja Bobana Momčilović Veličković

0
Foto: Printscreen Al Jazeera

Višestruka evropska šampionka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković umrla je danas posle kraće i teške bolesti u Beogradu u 31. godini, saopštio je Streljački savez Srbije.

Momčilović Veličković je streljaštvom počela da se bavi sa devet godina u rodnom gradu i bila je članica kluba Bor 030. Prvu medalju na velikim medjunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na Evropskom prvenstvu u Dovilu izborila bronzu vazdušnim pištoljem u juniorskoj konkurenciji.

Vrlo brzo je dokazala veliki potencijal, pa je za seniorsku reprezentaciju debitovala još kao juniorka.

U seniorskom debiju na najvećim takmičenjima, na šampionatu Evrope u Merakeru 2010. godine postala je šampionka vazdušnim pištoljem. Isti uspeh ponovila je i u Vierumaekiju 2012, kao i ove godine na Evropskom šampionatu u Vroclavu.

Na Evropskim prvenstvima vazdušnim oružjem održavala je kontinuitet visokih plasmana i godinama dokazivala da pripada elitnom krugu strelaca. Na gotovo svakom šampionatu Starog kontinenta borila se za medalju gadjajući vazdušnim pištoljem.

Od debija u seniorskoj konkurenciji 2010, u 11 učešča, osam puta plasirala se u finalni deo takmičenja, medju osam najboljih. Osvojila je četiri medalje, uz tri zlata okitila se i jednom bronzom, u Djeru 2018. godine.

Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine i Rio de Žaneiru 2016. U Riju je zauzela sedmo mesto vazdušnim pištoljem.

Takodje, osvojila je zlato i srebro na turnirima Svetskog kupa.

Kao članica reprezentacije Srbije pet puta je bila šampion Evrope (2010, 2011, 2013, 2017, 2020), a 2014. godine u Granadi se okitila i titulom šampiona sveta. Osim pet zlatnih medalja, ona je kao članica ekipe Srbije osvojila i po jedno srebro i bronzu na šampionatima Evrope.

U poslednjem nastupu za reprezentaciju Srbije, na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem krajem februara i početkom marta u Vroclavu, ubedljivo je osvojila titulu pojedinačnog šampiona Starog kontinenta. Ona je dala veliki doprinos u osvajanju ekipne titule i sa dva zlata postala je jedna od najuspešnijih učesnica takmičenja u Vroclavu.

Mesto i vreme ispraćaja Bobane Momčilović Veličković će biti naknadno saopšteni.