Preminula spisateljica Meri Higins Klark, kraljica napetosti

0
AP Photo/Mike Derer, File

Američka spisateljica Meri Higins Klark, “kraljica napetosti”, čiji romani su među najprodavanijim na svetu, umrla je u 93. godini, saopštila je sinoć njena izdavačka kuća.

Umrla je u mestu Nejpls na Floridi okružena porodicom i prijateljima, saopštila je izdavačka kuća “Sajmon i Šuster” (Simon i Schuster). 

Napisala je oko pedeset knjiga prodatih u oko sto miliona primeraka, od kojih više od 80 miliona u SAD, od svog prvog velikog uspeha 1975. godine “Gde su deca”. 

Rođena je u Njujorku, u Bronksu, 24. decembra 1927. u skromnoj porodici irskog porekla, Meri Teresa Elenor Higins kaže da je dobila virus pisanja sa sedam godina.

Ostala je udovica sa petoro dece u kasnim tridesetim, i postala pisac stalnih bestselera u drugoj polovinii života kada je napisala ili bila koautor dela kao što su “Tatina mezimica”, “Dve devojčice u plavom”, “Stranac gleda” i više od 50 drugih omiljenih dela. 

Kao popularna romansijerka ona je, da bi nadoknadila izgubljeno vreme, upisala univerzitet Fordam u Njujorku gde je diplomirala filozofiju, i stekla prvu fakultetsku diplomu sa 50 godina.

Specijalizovala se za teme žena koje pobeđuju opasnost. Njen cilj kao autora bio je jednostavan mada ne i lak, a to je da čitaoci nastave da čitaju njene knjige.

Mnoge njene knjige adaptirane su za film ili televiziju. Takođe je sarađivala na nekoliko romana sa svojom ćerkom Karol Higins Klark.

U svojim memoarima “Između juče i sutra” izašlim 2003. ona, koja je 1996. postala supruga uticajnog biznismena Džona Konhinija, rekla je da će pisati do smrti jer čovek koji dobije na lotou je srećan godinu dana a onaj ko radi ono što voli srećan je ceo život.

(Beta)