Preminula poznata niška doktorka Snežana Veljković

0
Foto Screenshoot Youtube

Koronavirus odneo je još jedan život lekara, poznate niške doktorke Snežane Veljković, prenose mediji.

Otišla je još jedna lekarka kojom čitav Niš može da se ponosi – ona nije dala veliki doprinos samo medicini (napisala je veliki broj naučnih radova iz oblasti sudske medicine) već i istoriji. Prošle godine priredila je knjigu “Kazivanja lekara o Velikom ratu” Branislava Dimitrijevića, piše “Telegraf“.

Svoja interesovanja nije samo svodila na sudsku medicinu, već se godinama uporedno bavila i istorijom medicine, kojoj se poslednjih godina svog života maksimalno posvetila. Bila je jedan od najaktivnijih članova Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva (SLD) i neumorno je istraživala period Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, piše portal Srpska istorija.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U želji da usavrši svoje znanje iz sudske medicine provela je krajem sedamdesetih godina 20. veka jednu godinu na usavršavanju u Njujorkuu Kancelariji Glavnog Medicinskog Inspektora i po povratku u Beograd odbranila je doktorsku disertaciju 1980. godine.

Za redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu izabrana je 1994. godine, na kome je bila i dugogodišnji šef katedre za sudsku medicinu.

Izuzetno je bila posvećena nastavi i zato je bila miljenik svojih studenata. Pored nastave veliku pažnju posvećivala je naučno-istraživačkom radu u oblasti sudske medicine. Predmet njenih interesovanja u okviru sudske medicine bili su: naprasne prirodne smrti, iznenadne smrti novorođenčeta i odojčeta, narkomanija, krivična i stručna odgovornost lekara i asfiktične smrti. I kao rezultat tih istraživanja nastala je njena odlična monografija “Nasilne asfiktične smrti”.

Kao koautor učestvovala je u pisanje udžbenika za studente medicine “Forenzička medicina” (“Forensic medicine – tex book for medical students”), objavljenom na srpskom i engleskom jeziku.

Za studente medicine napisala je i udžbenik “Sudska medicina”, a bila je i koautor mnogih drugih udžbenika iz medicine. Dragocene su i dve njene izvanredne monografije: “Hronika sudske medicine u Beogradu” i “Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu”.

Rektorat Univerziteta u Beogradu dodelio joj je za njenu monografiju “Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu”2011. godine prestižnu nagradu iz oblasti naučnog rada – “Veselin Lučić.”