Preminula Mirjana Marković

1

Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, preminula je danas u Rusiji gde je živela poslednjih 16 godina.

Kako je za Nedeljnik potvrdio Hadži Dragan Antić, bivši direktor “Politike” i porodični prijatelj, ona je preminula u 13 časova u bolnici u Moskvi.

Za Nedeljnik je ovu vest prethodno potvrdio i jedan visoki funkcioner SPS-a.

Mediji danas podsećaju da je Apelacioni sud u Beogradu nedavno ukinuo presudu kojom je Mira Marković osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova i naloženo je da se suđenje ponovi i da se u novom postupku otklone povrede na koje je ukazao.

Presuda kojom je osuđena na godinu dana zatvora doneta je u junu 2018. godine, 15 godina nakon pokretanja postupka i suđeno joj je u odsustvu.

Protiv nje je nekoliko godina nakon pada Miloševićevog režima podignuta optužnica povodom tvrdnji tužilaštva da je Živku Knežević, bivšu generalnu sekretarku Vlade Republike Srbije i članicu Komisije Vlade za stambena pitanja podstrekavala na zloupotrebu službenog položaja, odnosno na dodelu stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, koja inače nije za to imala zakonom predviđene uslove.

Takođe, protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina. U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru Carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je povodom smrti Mirjane Marković izjavu saučešća porodici Milošević.

U telegramu je poručio da je SPS spremna da u dogovoru s porodicom i Udruženjem Sloboda pruži pomoć u organizovanju sahrane.


Kako prenose Novosti, predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je da iskreno žali zbog smrti profesorke Mirjane Marković, posebno zbog toga što “svoje poslednje godine nije provela u Srbiji i Požarevcu, koji je mnogo volela”.

“Nadam se da će naći mir koji su joj ljudi uskratili”, izjavio je Vulin povodom smrti nekadašnje predsednice JUL-a.


1 KOMENTAR

  1. OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA MARKOVIĆ MIRI: A mislim da je ubistvo Čuruvije ona naručila, jer je u jednom intervjua Čuruvijom razgovore Miloševića i nje u njihovom privatnom životu, nazvao, parafraziram, infantilnim.

Comments are closed.