Preminula Milka Babović

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović preminula je danas u Zagrebu u 93. godini, prenela je agencija Hina.

Babović je rođena 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živela od 1948. godine gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu.

Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963) sport i fizičko vaspitanje, hrvatskosrpski i nemački jezik.

Govorila je engleski i nemački, a služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na Evropskom prvenstvu u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama.

Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana.

U anketi “Sportskih novosti” tri puta je bila proglašena za najbolju sportistkinju SR Hrvatske, dvaput zanajbolju sportistkinju SFRJ.

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom kao spoljni saradnik. U početku je pisala za “Narodni sport”, kasnije sudeluje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremenoje  sarađivala s “Vjesnikom”, “Slobodnom Dalmacijom”, “Oslobođenjem”…

Od 1957. radila je stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u celoj Euroviziji, sarađivala je u svim programima TV Zagreb.

Pokrenula je prvo jutarnje vežbanje uz TV ekran (emisija “Vežbajte s nama”) 1958. a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji “Porodica i domaćinstvo” organizovala je prvu modnu reviju u studiju (tada je sve bilo uživo, nije bilo tehnologije koja bi to snimila). Sarađivala je i u emisiji “Pionirski mozaik” (Mendo i Slavica) u delu o sportu.

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb “Telesport”, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila fizičkom kulturom i sportom.

Zbog specifičnog načina komentarisanja postala je zaštitni znak TV prenosa umetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Minhenu 1972, na Zimskim olimpijskim igrama u Insbruku (1964. i 1976), Grenoblu (1968), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamenica voditelja Press centra.

Tokom karijere kao komentator pratila je atletiku (šest EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje.

Istovremeni s radom na TV Zagreb učestvovala je i u drugim redakcijama, uređuje i rubriku o sportu u dečjem listu “Smib” (od 1970-1981), saradnica je “Plavoga vjesnika”, a sarađivala je i u drugim novinama i časopisima. Bila je koautor dela Hrvatske opšte enciklopedije (slova “H” i “I”), te članica uređivačkog odbora stručnog časopisa “Istorija sporta” (izlazio 1970-1999).

Babović je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974. do 1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslovenskog olimpijskog odbora.