Preminula iranska “Plava devojka”: Zapalila se pre nego što je osuđena zbog pokušaja ulaska na stadion

0
Foto Profimedia

Iranka koja je u martu uhapšena pošto je pokušala da uđe na stadion kako bi gledala utakmicu svog omiljenog tima zapalila se pre nego što joj je izrečena kazna zatvora i preminula, javlja BBC.

“Plava devojka”, kako je Iranka prozvana na društvenim mrežama, uzdrmala je iransku javnost, a na Tviteru su oni koji su joj pružali podršku pod heštegom #bluegirl pozvali FIFA da reaguje pošto promoviše ženski fudbal i svejedno dopušta Iranu da učestvuje u međunarodnim takmičenjima iako ženama brani i samo prisustvo na stadionu.

Ona se zapalila ispred suda kada je čula da bi mogla da bude osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Tragična smrt žene (30), identifikovane kao Šahar, izazvala je i brojne komentare među fudbalskim zvezdama i poznatim ličnostima u Iranu

Šahar je umrla u ponedeljak u bolnici u Teheranu. Ona je na društvenim mrežama poznata kao “Plava devojka” prema bojama kluba za koji navija, Esteglal.

Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada ju je zaustavila policija. Provela je tri noći u zatvoru pre nego što je puštena dok sud ne donese odluku. Do sada sud nije doneo nikakvu odluku.

Žene smeju uživo da gledaju neke sportove, uključujući odbojku.

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na stadion, posle smrti navijačice.