Preminula advokatica u Turskoj posle 238 dana štrajka glađu, EU “irazila žaljenje”

0
Foto: Beta (AP Photo)

Evropska unija pozvala je danas turske vlasti da se “verodostojno” suoče sa situacijom ljudskih prava u zemlji koja se, kako navodi, “drastično pogoršala poslednjih godina” kao i sa ozbiljnim manjkavostima u pravosuđu posle smrti advokatice Ebru Timtik posle štrajka glađu.

EU je izrazila “duboku žalost” zbog smrti Ebru Timtik koja je štrajkovala glađu 238 dana posle osude o navodnom članstvu u terorističkoj organizaciji u Turskoj.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), četvrti zatvorenik koji je umro ove godine u Turskoj kao posledica štrajka glađu posle smrti Helin Belek i  Ibrahima Gekčeka, dvoje muzičara iz grupe Jorum, i Mustafe Kodžaka. EU izrazava saučešće njihovim porodicama. 

“Tragični rezultat njihove borbe za fer suđenje bolno oslikava hitnu potrebu da se  turske vlasti verodostojno suoče sa rešavanjem situacije sa ljudskim pravima u zemlji koja se drastično pogoršala poslednjih godina, kao i ozbiljnim nedostacima primećenim u sudstvu”, navodi se u saopštenju.

Turska, dodaje se, “treba hitno da pokaže konkretan napredak u vladavini prava i osnovnim slobodama”.

(Beta)