Premijer Malte se povlači zbog ubistva novinarke: Nakon pritiska demonstranata najavio promene od 12. januara

0
Malta's Prime Minister Joseph Muscat arrives for an EU summit at the Europa building in Brussels, Thursday, June 20, 2019. European Union leaders meet in Brussels for a two-day summit to begin the process of finalizing candidates for the bloc's top jobs. (Julien Warnand, Pool Photo via AP)

Premijer Malte Džozef Muskat izjavio je da planira da se povuče sa funkcije i da će zatražiti od svoje Laburističke stranke da pokrene postupak za izbor novog lidera 12. januara, prenosi N1.

Demonstranti su okupili ispred parlamenta i zgrade suda noseći fotografiju novinarke Dafne Karuana Galicije koja je ubijena 2017. godine u eksploziji bombe podmetnute pod automobil.

Sud je za saučesništvo u ubistvu optužio biznismena Jorgena Feneka, što je posebno razbesnelo demonstrante, s obzirom na njegovu povezanost sa predstavnicima Vlade.

Fenek je prošle godine identifikovan kao vlasnik misteriozne kompanije registrovane u Dubaiju “17 blek”, a koja se pojavljuje u takozvanim Panamskim dokumentima iz 2016. godine, koje je istraživala Galicija.

Osim toga, Fenek se dovodi u vezu sa vladinim zvaničnicima, navodi BBC.

Muskat je na vlasti već šest godina nakon što je pobedio na izborima u dva navrata.