Premijer Li Kećijang predstavio izveštaj o radu kineske vlade

0
Profimedia

Kineski premijer Li Kećijang predstavio je danas izveštaj o radu vlade u proteklih godinu dana, na početku godišnjeg zasedanje Svekineskog narodnog kongresa, koje je otvoreno u Pekingu, piše Kineski međunarodni radio na srpskom.

Kina je prošle godine ostvarila vodeće ciljeve uprkos brojnim teškoćama i izazovima, kineska privreda je zadržala opštu stabilnost, a život stanovnika se dodatno poboljšao, što je postavilo odlučujući temelj za svestranu izgradnju umereno prosperitetnog društva, rekao je Li Kećijang.

Kineski premijer je objavio da je vrednost bruto domaćeg proizvoda porasla u 2019. za 6,1 odsto na 99,1 biliona juana. Ostvareno je 13,52 miliona novih radnih mesta, 11,09 miliona ljudi se izvuklo iz potpunog siromaštva, a raspoloživi lični dohodak po stanovniku je premašio 30 hiljada juana.

Kina će i u nastavku akcenat rada staviti na stabilizovanje zapošljavanja i poboljšanje života stanovnika, kako bi ostvarila uspeh u borbi protiv siromaštva i cilj svestrane izgradnje umereno prosperitetnog društva, navodi se u izveštaju o radu vlade.

U izveštaju je istaknuto da će se ove godine ostvariti iskorenjivanje ekstremnog siromaštva.

Zbog pandemije i nesigurnosti u globalnoj privredi i trgovini, postoje neočekivani faktori koji bi mogli da utiču na kineski razvoj, pa vlada zato nije navela određeni cilj privrednog rasta za 2020. godinu.

Smanjenje poreza i troškova preduzeća

Prema rečima premijera Lija, Kina će ove godine nastaviti da jača napore na smanjenju poreza i troškova preduzeća, kako bi tržišnim subjektima pomogla u prevazilaženju teškoća.

Istovremeno, kineski premijer je najavio da će Kina i dalje sprovoditi pozitivnu finansijsku i stabilnu valutnu politiku.

Planirano je povećanje finansijskog deficita od bilion juana, pa će stopa deficita dostići 3,6 odsto, a država će istovremeno izdati specijalne obaveznice vredne bilion juana za suzbijanje posledica epidemije koronavirusa, naveo je Li.

Li Kećijang je istakao da će Kina zadržati domaću valutu na razumnom i stabilnom nivou.

U izveštaju se takođe naglašava potreba za poboljšanjem okruženja za razvoj privatnog sektora.

Kraći negativni spisak za strance

Kineski premijer je najavio da će Kina u velikoj meri skratiti negativni spisak pristupa kineskom tržištu za strane investitore i dati zonama slobodne trgovine još veću autonomiju.

Li je ukazao da će Kina ubrzati izgradnju luke slobodne trgovine na Hainanu i izgraditi dodatne pilot zone slobodne trgovine na zapadu zemlje.

Posebno je podvukao insistiranje Kine na multilateralnom trgovinskom mehanizmu i doprinosu reformi Svetske trgovinske organizacije.

Li je precizirao da će se dalje podsticati nadogradnja proizvodne industrije i razvijati nove rastuće industrije. Pored toga, naveo je Li, unaprediće se razvoj internet industrije i pametne proizvodnje.

Li je istakao da će Kina povećati sposobnost tehnološke inovacije i da će ubrzati izgradnju međunarodne tehnološke laboratorije i produbiti međunarodnu saradnju u toj oblasti.

Premijer Li je najavio i da će Kina jačati izgradnju javnog zdravstvenog sistema. Vlada će raditi na reformi mehanizma za prevenciju i kontrolu bolesti, usavršavanju mehanizma prijavljivanja i upozorenja na zarazne bolesti i blagovremenom i transparentnom objavljivanju informacija, rekao je Li.

Pored toga, vlada će takođe povećati ulaganja u istraživanje vakcina, lekova i proizvoda za brzo testiranje.

Dugoročna stabilnost Hongkonga i Makaoa

Kineski premijer je rekao da će kineska centralna vlada svestrano sprovoditi politiku “jedna zemlja, dva sistema”.

Prema njegovim rečima, Kina će dalje podržavati ekonomski razvoj i poboljšanje života stanovnika Hongkonga i Makaoa, tako da se dva specijalna administrativna regiona pridruže razvoju matice.

U izveštaju o radu vlade ističe se i politika matičnog dela Kine prema Tajvanu.

Zbog pandemije novog koronavirusa, godišnje zasedanje najvišeg zakonodavnog tela Kine odloženo je prvi put u protekle 22 godine. Otvaranju zasedanja prisustvovali su kineski predsednik Si Đinping, drugi državni rukovodioci i 2.897 delegata.

Na otvaranju su prisutni minutom ćutanja odali poštu preminulima od koronavirusa.