Premijer Kine na sastanku ŠOS pozvao na produbljivanje saradnje

0
Foto: CRI

Kineski premijer Li Kećijang dao je dalje savete o produbljivanju regionalne saradnje, kad je u ponedeljak prisustvovao 19. sastanku Saveta šefova vlada država članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Pekingu.

Sastanak, sa Indijom kao zemljom domaćinom, održan je putem video-veze, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Tokom sastanka, Li je istakao važnost stvaranja sigurnog i stabilnog okruženja za nacionalni razvoj, istovremeno nastavljajući produbljivanje saradnje ŠOS-a i cementiranje širokog konsenzusa postignutog među članicama.

Pozvao je na inkluzivnu saradnju kako bi se poboljšala liberalizacija i olakšavanje trgovine i osigurala stabilnost industrije i lanca snabdevanja.

Podvlačeći vodeću ulogu tehnologije i inovacija, Li je predložio razvoj više mogućnosti za saradnju u industrijama u usponu, poput digitalne ekonomije, kako bi se ostvario ekonomski razvoj na visokom nivou i „zeleni oporavak“.

Premijer je rekao da Kina ostaje posvećena principu usmerenom na ljude u vezi sa saradnjom na prevenciji pandemije i razvoju vakcina, dodajući da će ta zemlja doprineti dostupnosti i pristupačnosti vakcine.