Premijer Jermenije tvrdi da Turska vojno podržava Azerbejdžan: “Koriste borbene avione, dronove…”

0
(Beta/UNTV via AP)

(Beta) – Jermenija ima dokaze da Turska vojno podržava azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu, izjavio je jermenski premijer Nikola Pašinijan.

U intervjuu za francuski dnevnik Figaro, Pašinijan je optužio Tursku da je podržala azerbejdžansku vojsku borbenim avionima, dronovima i drugom vojnom opremom.

“Postoje dokazi da su turski vojni komandanti direktno umešani u vođenje ofanziva”, rekao je premijer u danas objavljenom intervjuu.

Prema njegovim rečima, turske snage koriste bespilotne letelice i avione tipa F-16 u bombardovanju civilnih zona u Nagorno-Karabahu.

“Znamo da je Turska obučila i prevezla hiljade plaćenika i terorista iz područja koje  zauzima na severu Sirije”, rekao je premijer.

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je ranije da avioni F-16 turskih vazduhoplovnih snaga ne učestvuju u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je turski F-16 oborio jermenski avion Su-25. Azerbejdžan je te tvrdnje odbacio.

Novi sukob oko Nagorno-Karabaha, većinski jermenske enklave u Azerbejdžanu, izbio je 27. septembra i od tada je poginulo više od 100 ljudi, a ranjene su stotine.