Premijer Hrvatske: „Diplomatija oko nabavke vakcina sve više liči na kidnapovanje…“

0
(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/MO)

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas u Zagrebu da se diplomatija oko vakcine protiv koronavirusa pretvara u kidnapovanje vakcine.

„Rekao sam da će Vaccine Diplomacy biti glavna sintagma i glavni zadatak na početku godine. Sad se to delom pretvara u Vaccine Hijacking, ili kidnapovanje, to jest oni koji su spremni u okolnostima da nisu vezani ovako širokim ugovorima kakav mi imamo kao članica Evropske unije plaćati više po dozi nego što je platila EU“, upozorio je Plenković na konferenciji za novinare.

On je rekao da dolazi do „određenih postupanja koja su van onoga što je dogovoreno“ i istakao da će se insistirati na poštovanju tih ugovora.

Povodom problema nastalih s dostavom vakcine protiv korona virusa, premijer je podsetio da su svi čelnici EU izrazili vrlo čvrst stav da se treba poštovati zacrtana dinamika isporuke vakcine i podsetio da je EU uložila ogromna sredstva u farmaceutske kompanije u procesu istraživanja vakcina.

Na pitanje o mogućim tužbama protiv proizvođača vakcina ako ne ispune obaveze, Plenković je odgovorio da će to biti zajednička aktivnost na nivou EU, jer je EK stranka u ugovoru i dodao da je „opcija da se iskoriste sva sredstva da se ugovorne obaveze ispune“.

On je objasnio da Hrvatska nije išla prema drugim proizođačima vakcine od onih za koje se opredelila na osnovu članstva u EU, ali i na osnovu pouzdanosti kompanija koje rade na vakcinama.

Hrvatski premijer je takođe istakao da će se na vreme obezbediti druga doza vakcine za one koji su primili prvu.

Na pitanje o mogućem ublažavanju mera s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u zemlji, Plenković je odgovorio da postoji oprez zbog novih sojeva virusa i zbog kašnjenja isporuka vakcina.

On je ocenio da je situacija u zemlji „ohrabrujuća“, ali da još nije faza potpunog upravljanja epidemijom, kao ni u većini država.

Plenković je istakao da su u toku razgovori o tome može li se u nekim područjima napraviti „manji iskorak tokom februara da bi se bez rizika moglo ući u proleće“.

U Hrvatskoj je vakcinacija počela 27. decembra, kada i u drugim članicama EU, i to vakcinom proizvođača Fajzer, a u međuvremenu je stigla i ona proizvođača Moderna.

Prema poslednjim podacima, vakcinisano je nešto manje od 70.000 građana, ali zbog kašnjenja s isporukom vakcina, vakcinacija je gotovo zaustavljena.

Hrvatska je preko EU naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača.

Tako je po milion doza naručeno od Pfizer-BioNTecha i Moderne, 2, 7 miliona od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona i 300.000 CureVac. 

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ