“Prema nalogu iz testamenta njegove majke”: Osnovana zadužbina i regionalna nagrada “Milan Mladenović” za muzičko delo izuzetne vrednosti

0
Foto: Printscreen

Zadužbina Milana Mladenovića, osnovana u Beogradu, dodeljivaće svake godine regionalnu godišnju nagradu koja će nositi ime istaknutog muzičara, pesnika i kompozitora i vođe kultnog benda Ekatarina Velika.

Nagrada će se dodeljivati za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti, najavili su predstavnici zadužbine.

Govoreći o razlozima osnivanja Zadužbine Milana Mladenovića, članovi Upravnog odbora Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović-Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović objasnili su da je zadužbina osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović.

“Zadužbina je osnovana sa namerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih dela i podstiče umetničko stvaralaštvo dodeljujući regionalnu nagradu koja nosi njegovo ime”, navodi se u saopštenju.

Nagrada Milana Mladenovića dodeljivaće se svake godine na dan njegovog rođenja, 21. septembra. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 evra.

Kako je rečeno, Milanova nagrada je regionalna i pravo da konkurišu za nju imaju autori sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika, za delo objavljeno između 30. juna prethodne godine i 30. juna tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja. Predloge dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije.