“Prekid vatre je imperativ, ali mi ćemo poštovati obaveze prema Jermeniji, ako do toga dođe…”

1
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) –  Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas Jermene i Azerbejdžance da okončaju “tragediju” u Nagorno-Karabahu gde je došlo do eskalacije višedecenijskih sukoba.

“Ovo je ogromna tragedija. Ljudi umiru, obe strane imaju velike gubitke. Nadamo se da će se ovaj sukob okončati što je pre moguće”, rekao je ruski predsednik u intervjuu za javnu televiziju Rosija, a prenosi Kremlj.

Kako podseća Frans pres, ovo je prvo Putinovo osvrtanje na poslednje sukobe u Nagorno-Karabahu, a intervju je objavljen danas, na rodjendan ruskog predsednika.

“Ako ovaj sukob (star 30 godina) ne može da se definitivno rešiti, jer smo daleko od toga, bar pozivamo, na tome insistiram, na prekid vatre. To mora da se što pre uradi”, rekao je Putin koji danas puni 68 godina.

Rusija ima dobre odnose sa dve zemlje kojima isporučuje oružje, ali je i dalje bliža Jermeniji, koja pripada vojnom savezu kojim dominira Moskva, podseća Frans pres.

Putin je rekao da će Rusija “poštovati svoje obaveze” u okviru Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednosti, napominjući, medjutim, da se neprijateljstva “ne odvijaju na teritoriji Jermenije” već na teritoriji samoproglašene republike Karabah, koju podržava Jerevan, ali je zvanično na teritoriji Azerbejdžana.

Širenje sukoba na jermensku teritoriju moglo bi da pokrene intervenciju Rusije koja ima vojnu bazu u Jermeniji.

U intervjuu Frans presu, jermenski premijer Nikol Pašinijan upozorio je Azerbejdžan da ne proširuje sukob, podsetivši na vojni savez Jermenije sa Rusijom.

“Uveren sam da će Rusija, ako to situacija zahteva, ispuniti svoje obaveze”, rekao je jermenski premijer.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre desetak dana.Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. medjunarodna zajednica nije priznala.

1 KOMENTAR

Comments are closed.