Pregled nedelje: Damin gambit

0

Udar

Podgorički Viši sud osudio je 14 osoba u slučaju poznatom kao “Državni udar”, a lider prosrpske opozicije Andrija Mandić je, pošto je dobio pet godina zatvora, svratio na vojnu paradu u Niš.

Kakav udar, takva i država. Kakva država, takva i presuda.

Oprosti mu, papo

U Hrvatskoj su burno reagovali na izjavu pape Franje da nije želeo da potpiše proglašenje Alojzija Stepinca za sveca. Kažu, papa mu na ovaj način još jednom sudi Stepincu.
Za neke stvari je i dva suđenja malo.

G4

U “Slobodnoj zoni” ispred Novog dvora ne nedostaje raspoloženja. Sergej Trifunović izvodi Vučiću pod prozorom ponoćne serenade, a Boško Obradović ga izazvao na partiju šaha. Džentlmenski mu je ponudio bele figure.

Vučić bi protiv Obradovića sigurno počo Daminim gambitom. Već ga je otvaranjem sa damama pobedio ispred Starog dvora.

Vladičanski

Patrijarh Irinej je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u ponedeljak govori na Saboru SPC. Vučić je rekao da je većina vladika sa oduševljenjem prihvatilo ovaj potez patrijarha i poručio da će pričati iskreno i odgovoriti onima koji su tražili anatemu za njega.

Rekli su da crkva ne sme da se meša u pitanja države. Obrnuto, izgleda, nisu spominjali.

Grošič, Kočiš, Puškaš…

Klub TSC iz Bačke Topole novi je član Superlige Srbije u kojoj će debitovati u sledećoj sezoni. Reč je, inače, o klubu koji poslednjih godina intenzivno pomažu mađarska vlada i savez, a na otvaranju fudbalske akademije ovog kluba bio je premijer Mađarske Viktor Orban.

A kada su upozoravali da će srpski fudbal zadesiti fudbalski scenario, niko nije verovao.

Rovovi

U Nišu je povodom Dana pobede održana vojno-policijska parada „Odbrana slobode“, na kojoj je učestvovalo više od 4.000 vojnika i policajaca, 380 vozila, 40 vazduhoplova… U Nišu.

A centar Beograda izgleda kao da ga je pregazila armija.