Preferencijalni status Hongkonga? „Naredio sam njegovo ukidanje“, kaže Tramp

0
Beta- AP Photo/Vincent Yu

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da je naložio početak procesa ukidanja trgovinskih izuzeća koje ima Hongkong od povratka pod upravu Kine 1997. godine.

„Hongkong nije više dovoljno autonomno područje da bi opravdao specijalni tretman koji dajemo toj teritoriji od njenog povratka“ pod upravu Kine, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da je zbog toga svojoj administraciji naložio da započne proceduru ukidanja preferencijalnog trgovinskog i finansijskog statusa toj bivšoj britanskoj koloniji.

Prema njegovim rečima, ukidanje specijalnog i drugačijeg statusa uticaće na sve dogovore sa Hongkongom, od dogovora o izručenju do izvoza tehnologija sa dvostrukom namenom.

Kineski parlament u četvrtak je skoro jednoglasno usvojio sporni zakon o nacionalnoj bezbednost za Hongkong kao odgovor na prošlogodišnje proteste u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Američke vlasti su pre usvajanja zakona saopštile da Hongkong više nema autonomiju koju su obećale centralne kineske vlasti, čime je otvaren put da SAD ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status koji je Hongkong imao od kada je vraćen pod upravu Kine 1997.

(Beta)