Predstavnički dom u sredu o opozivu Trampa: “Ozbiljno ugrozio bezbednost SAD…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predstavnički dom Kongresa SAD u sredu će razmatrati opoziv odlazećeg predsednika države Donalda Trampa, nedelju dana nakon što su njegove pristalice upale u zgradu parlamenta, izjavili su predstavnici Demokratske stranke.

Lider većine u Predstavničkom domu, demokrata Steni Hojer rekao je danas poslanicima te stranke da planiraju povratak u Vašington sutra uveče kako bi razmatrali danas predstavljenu Rezoluciju donjeg doma Kongresa kojom se američki potpredsednik Majk Pens poziva da aktivira 25. amandman na Ustav SAD i smeni republikanca Trampa.

Očekuje se da će Rezolucija biti usvojena, ali je malo verovatno da će se Pens odazvati na poziv demokrata i nekih republikanaca koji su okrenuli leđa Trampu.

Hojer je rekao da će u tom slučaju Predstavnički dom razmatrati opoziv Trampa u sredu.

Demokrate, ali i sve veći broj republikanaca, žele da smene Trampa pre 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države.

Oni tvrde da je Tramp nesposoban da obavlja dužnost i da bi u poslednjim danima mandata mogao da načini dodatnu štetu, nakon što je, kako tvrde, podsticao na pobunu pristalice koje su u sredu upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Na protestu u Vašingtonu u sredu, neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

“Predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati pretnja nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju”, navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!