Predstavljamo vam novi broj Nedeljnika: Vladimir Kostić, (ne)sporazumi u Vašingtonu, Njujork tajms na poklon, Svetislav Basara…

0
Fotografije: Arhiva Nedeljnika; Beta; Njujork tajms

Bila je to još jedna turbulentna nedelja. Sporazum – ako je to sporazum – u Vašingtonu i sve njegove posledice zato su podrobno objašnjene u novom Nedeljniku. Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena, o čemu je u novom broju pisao Uroš Jovičić. Najvažnije poruke u novom broju Nedeljnika, koji je od danas na svim kioscima, nalaze se u velikom intervjuu Vladimira Kostića, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Ako vam 64 strane krcate sadržajem nisu dovoljne, tu je i veliki poklon za sve čitaoce: novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa 45 probranih tekstova iz najvećih novina sveta.

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju.

KOSTIĆ – O tome kako je preležao koronavirus, zašto lekari odlaze iz zemlje, o spomeniku Stefanu Nemanji, o eliti, intelektualcima, prvoj i drugoj Srbiji, izborima u Crnoj Gori, vakcini, jazu između siromašnih i bogatih, za Nedeljnik govori prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

SPORAZUM – Možda “Sporazum o ekonomskoj normalizaciji” nije sporazum, niti je ekonomski, niti će nužno dovesti do normalizacije. Ali ona dva papira ispod kojih je predsednik Aleksandar Vučić stavio “šaru” pred budnim očima Donalda Trampa, mogla bi da odrede buduće spoljnopolitičke pravce Srbije, da naprave distancu od Rusije i Kine, da nas posvađaju sa EU i da nas, ni krive ni dužne, odvedu na Bliski istok. U tom kontekstu, priče o udobnosti stolice, olovkama i drugim suvenirima potpuno su nevažne. Kako smo dovde došli?

Naslovna strana novog Nedeljnika

LALIĆ – Nismo izdali Kosovo, ali smo izdali Palestinu. To je stvar s kojom ćemo morati da se nosimo u godinama koje dolaze, jer je Srbiji, kao i Rusiji do Krima, jedino odgovaralo da se poštuje međunarodno pravo, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju 60. broj Njujork tajmsa na srpskom, sa 45 tekstova iz najvažnijeg dnevnog lista na svetu.

PODGORICA – Branioci države Crne Gore protiv “srpskog nacionalizma” borili su se crnogorskim nacionalizmom i konzervativizmom, a vlast je iako nepotpisana na ovaj hepening poslala poruku da će ostati dosledna svojoj politici, i iz opozicije raditi ono što je poslednjih oko dve decenije radila. Sve o postizbornoj crnogorskoj sceni u novom Nedeljniku.

SMAJLOVIĆ – Izgleda da je sa nama ipak sve u redu, i da se izbori u komšiluku više nužno ne dobijaju na antisrpskoj retorici, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

BASARA – Pokušaj da se sadašnjost ulepša podizanjem spomenika ličnostima i događajima iz prošlosti, unapred je osuđen na neuspeh, čak i kada se radi o uspelim umetničkim delima. Spomenici pak kakvi su po Srbiji počeli nicati, najpre za Koštuničinog vakta, potom za Vučićevog, ne samo da unakazuju sadašnjost nego skrnave i prošlost, ispričao je pisac Svetislav Basara u intervjuu za Nedeljnik povodom novog romana “Kontraendorfin”.

ĐOKOVIĆ – U sezoni koja je trebalo da bude ključna u borbi za titulu najvećeg svih vremena, ništa mu se nije dalo, posebno u (anglosaksonskim) medijima. Simbolično je, ipak, da se i jedini kiks Novaka Đokovića na terenu dogodio zapravo van terena, s loptom koja ide baš gde ne treba. Sve ostalo – pa i to – odlična je podloga za nastavak zacrtanog puta. Tekst o diksvalifikaciji Novaka Đokovića sa US Opena u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Njujork tajmsa na srpskom

MORALNOST I KUKAVIČLUK – “Moralna je obaveza da vakcina protiv koronavirusa bude dostupna ranije ako su rezultati istraživanja dobri”, konstatovao je dr Entoni Fauči, posle polemika treba li rizikovati s vakcinama i obezbediti ih ranije od uobičajenih protokola. Da li bismo pre pedeset godina već svi bili pelcovani, bez obzira na rizike? Da li je to (bilo) dobro ili je opreznost vrhunska vrednost našeg doba? Da li je ranije postojalo više vere, ili sada ljudi imaju više da izgube? Velika debata u novom Nedeljniku.

INTELEKTUALCI – Bez njih istorija ne bi bila ista, ali ljudska i moralna strana najvećih mislilaca, filozofa i pisaca često nije u skladu s idejama koje su učinile da budu upamćeni kao veliki ljudi. Iznenađeni? Tekst u novom Nedeljniku.

BOEMSKA RAPSODIJA – Boemi su izumrli kao dinosauri i to ne važi samo za Beograd, već i za druge gradove čije su kafane bile nadaleko poznate. Serija i film o Tomi Zdravkoviću vratiće “staro vreme” makar na ekrane, a jedan od njenih tvoraca, Dragan Bjelogrlić, bio je sagovornik Nedeljnika u tekstu koji miriše na vinjak, gemišt i urbane legende…

VALJAREVIĆ – Bio je petak, devet sati ujutru, Dobrila je sedela u trpezariji za velikim stolom, gledala je francuski film “Mržnja” na teveu, pila je kafu i pušila je cigaretu… Tako počinje nova kolumna Srđana Valjarevića u aktuelnom Nedeljniku.

BOGDAN – Lice nedelje u po izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je glumac Goran Bogdan.