Predstava štićenika Vaspitno popravnog doma u Kruševcu u Domu omladine: O bogovima, herojima i ostalim vitezovima

U sredu, 11. decembra od 19 časova. Ulaz je slobodan

0
Fotografija: Ana Batrićević

Pozorišna predstava rađena sa štićenicima Vaspitno popravnog doma u Kruševcu “O bogovima, herojima i ostalim vitezovima” premijerno će biti izvedena u Domu omladine Beograda u sredu, 11. decembra, od 19 časova. Ulaz je slobodan.

Predstava je nastala na radionicama kreativnog pisanja koje je organizovala Marine Kovačević sa Instituta za performativne umetnosti i socijalni rad. Reč je o postmodernom pristupu antičkim dramama. Štićenici glume bogove, poput Zevsa, Hada i Euridike. Prepravljaju mitove poput onog o Orfeju i Euridiki, dajući im drugačiji kraj i to sa porukom kako rešiti sukob između naizgled nepomirljivih sila.

Osnova izvođenja su grčke tragedije koje u našem izvođenju više nisu tragične, navodi Kovačević za RTS.

“Donela sam im grčke mitove i pitala: Kako biste vi intervenisali na sudbine ovih bogova i heroja? To su bili jako živopisni odgovori i vidite da im ovi programi zaista pružaju moć da konstruktivno deluju i utiču na svoje živote, da kreiraju svoje živote kao nov događaj. Kako kaže jedna štićenica, to što se desilo je loš događaj, mi sada kreiramo našu priču “, kaže ona uz zahvalnost Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i partnerima – nemačkoj organizaciji HELP, OEBS-u i Evropskoj uniji.

“Jedanaestog decembra, štićenici će pred zajednicu izneti ono što su napravili, i to je zaista velika stvar, to je revolucija, jer mi njih izvodimo, što je Ministarstvo pravde dopustilo”, zaključuje Kovačević.