Kako izgleda sednica Predsedništva BiH: Kad Dodik i Komšić udare jedan na drugoga. Jedan Jerusalimom, drugi Kosovom…

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsedništvo BiH danas će održati tri sednice, prvo redovnu a potom dve vanredne sednice na kojima će se raspravljati o priznanju, preseljenju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i pristupanju BiH inicijativi „mini Šengen“.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je 9. septembra uputio zahtev za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se razmatrala njegova inicijativa o premeštanju Ambasade BiH u Jerusalim.

Takav predlog izneo je nekoliko dana nakon što se Srbija u Vašingtonu obavezala da svoju ambasadu preseli u Jerusalim.

Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odmah su odbacili Dodikovu inicijativu, ocenivši je nerealnom i populističkom.

Komšić je odmah posle te Dodikove inicijative zatražio zakazivanje vanredne sednice na kojoj bi se razmatrala inicijativa o tome da BiH prizna Kosovo.

Dodik je potom zatražio održavanje još jedne sednice na kojoj bi se razmatralo pristupanje BiH inicijativi zemalja regiona „mini Šengen“, o kojoj će se raspravljati na današnjoj redovnoj sednici, dok će se o druge dve inicijative raspravljati na vanrednim sednicama.