“Predsedniku su ugrožena prava…”: Bela kuća odbila da sarađuje sa Kongresom u istrazi koja bi mogla da dovede do impičmenta

0
Foto Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp isprva je prekršio vekovnu tradiciju i sa pozicije predsednika lične političke interese stavio ispred interesa svoje zemlje u tolikoj meri, da je ugrožena nacionalna sigurnost SAD. Zbog toga je pokrenuta istraga i ideja o impičmentu.

Sada je, piše Gardijan, Trampova administracija prekršila Ustav. Bela kuća je i zvanično odbila saradnju sa Kongresom u vezi sa istragom koja bi mogla da dovede do impičmenta.

“S obzirom na to da vašoj istrazi nedostaje bilo koji legitimni ustavni osnov, ne može se očekivati od nas da u tome učestvujemo”, poručio je Trampov pravni savetnik.

To bi moglo da dovede do ozbiljnog sukoba između Bele kuće i Kongresa – američke izvršne i zakonodavne vlasti – u narednim nedeljama.

Trampovi rivali su prve dve sedmice njegove borbe protiv impičmenta okarakterisali kao nefokusirane i bez konkretnog oblika, a čini se da je njegova administracija sada prvi put pokazala strategiju.

“Vaše do sada neviđene akcije nisu ostavile predsednika bez izbora.

Bela kuća tvrdi da Predstavnički dom nije glasao o početku istrage o impičmentu Trampa kao i da su predsedniku SAD narušena prava.

Odgovor onih koji se zalažu impičment je jednostavan – takvim stavom Tramp potvrđuje da smatra da je iznad zakona.

Podsetimo, Trampov telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom, čiji je sadržaj objavila Bela kuća, i žalba uzbunjivača, povod su za pokretanje istrage u proceduri Trampovog opoziva u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate.

Predsedavajuća Nensi Pelosi saopštila je da Trampovi pokušaji da podstakne strano mešanje u američke izbore ugrožavaju integritet izbora i prete nacionalnoj bezbednosti.

Podsetimo, u žalbi, podnetoj 12. avgusta, iznose se informacije dobijene od više američkih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost da Tramp koristi predsednička ovlašćenja da bi stranu zemlju podstakao da se meša u američke izbore 2020. godine.

Takođe se navodi da je Tramp uslovljavao pomoć Ukrajini od 400 miliona dolara, da bi od Zelenskog iznudio obećanje da će istražiti Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.