Predsednik UO CeMI: Ishod izbora je posledica nezadovoljstva građana, manje Zakona o veroispovesti

0
Profimedia

Politički analitičar i predsednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović ocenio je danas da je pad Demokratske partije socijalista (DPS) na nedeljnim parlamentarnim izborima u odnosu na prethodne rezultat nezadovoljstva građana radom vladajuće koalicije i socijalno-ekonomskom situacijom u zemlji.

Vujović je Televiziji Crne Gore rekao da je pad stranke Mila Đukanovića od šest mandata u odnosu na prethodne izbore manje posledica Zakona o slobodi veroispovesti, a više je poruka nezadovoljnih građana.

“Zakon je uticao da Srpska pravoslavna crkva uloži svoje resurse i da prosrpsko biračko telo dobije svog lidera i to je na rezultat uticalo nekoliko procenata”, ocenio je Vujović komentarišući izborni rezultat po kojem je koalicija oko Demokratskog fronta osvojila 27 mandata i zajedno sa još dve opozicione koalicije ima tesnu većinu u Skupštini od 41 od 81 mandata.

Po njegovim rečima, desila se snažna homogenizacija unutar prosrpskog bloka, a SPC je vodila terensku kampanju, što je listi okupljenoj oko Fronta i u kampanji lidera opozicije Zdravka Krivokapića, donelo homogenizaciju i par procenata.

Analitičar Vujović smatra da je ukupan procenat partija koje su podržale protestne šetnje SPC protiv zakona, porastao na izborima za par procenata, dok DPS-ovi glasovi nisu otišli tom delu opozicije.

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je pojedinačno najviše glasova na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali ta stranka sama niti sa svojim tradicionalnim partnerima ne može da formira parlamentarnu većinu.

Preliminarne projekcije rezultata izbora koje je sinoć objavio Centar za monitoring, pokazuju da je DPS samostalno osvojila 30 mandata, a sa tradicionalnim koalicionim partnerima 38, što nije dovoljno za formiranje vlade.

Prema tim projekcijama, koaliciji predvođenoj DF-u pripalo je 27 mandata, savezu Alekse Bečića “Mir je naša nacija” 10, a gražanskom pokretu “Crno na bijelo” četiri mandata. Ova tri opoziciona bloka zajedno imaju tesnu većinu od 41 mandata.

Oni su sinoć proglasili izborni pobedu, njihove pristalice su slavile u Podgorici do ranih jutarnjih sati, te nagovestili razgovore o formiranju vlade.

Lider DPS-a Milo Đukanović saopštio je kasno sinoć da “borba za većinu poslaničkih mesta i dalje traje”, te da će njegova partija sačekati da dobije rezultate sa svih izbornih biračkih mesta i rezultate DIK, pa će nakon toga “saopštuiti konačan učinak”.

(Beta)