“Predsednik nije učinio ništa loše”: Napad na Trampa je napad na Amerikance, tvrdi njegov tim

0
Foto: Beta - AP Photo/Steve Helber

Pravni tim američkog predsednika Donalda Trampa snažno je odbacio optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Tramp nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trampovi advokati prv put su se zvanično izjasnili o dve stavke opoziva – zloupotrebi ovlašćenja i opstrukciji Kongres.

Ta dva članka, usmerena da se Tramp opozove s mesta predsednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, prenosi Hina.

“Imamo snažnu pravnu osnovu. Predsednik nije učinio ništa loše i verujemo da će se to rešiti u ovom procesu”, rekao je jedan od tri izvora bliskih Trampovom pravnom timu koji je informisao novinare o sadržaju dokumenta.

Istovremeno su demokrate planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Tramp treba da bude smenjen s dužnosti.

Tramp ovog vikenda u svom klubu “Mar-a-Lago” u Palm Biču na Floridi igra golf.

Prema rečima tog izvora, u odgovoru Trampovog pravnog tima ističe se da proces protiv predsednika “nije ništa drugo nego opasan napad na američki narod i njegovo pravo da glasa”.

U dokumentu se tvrdi da članci opoziva krše američki ustav i da bi mogli naneti trajnu štetu, rekao je izvor.

Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao ida je ometao Kongres u njegovoj istrazi o tom slučaju.

Suđenje u Senatu najverovatnije neće dovesti do Trampovog opoziva budući da to nije podržao nijedan republikanski senator.