Predsednik Kube: “SAD nisu uspele u naporima da unište Kubu”

0

(Beta) – Kubanski predsednik Migel Dijas-Kanel izjavio je da SAD “nisu uspele u naporima da unište Kubu”, dan nakon što je američki predsednik Džozef Bajden rekao da je Kuba “propala država koja ugnjetava svoje građane”.

„SAD nisu uspele u naporima da unište Kubu iako su na to potrošile milijarde dolara“, napisao je na Tviteru komunistički lider, pet dana nakon istorijskih protesta protiv vlasti u kojima je jedna osoba poginula, na desetine ranjeno i više stotina uhapšeno.

Povodom američkog embarga koji je na snazi od 1962. godine, a pooštren tokom mandata Donalda Trampa, kubanski predsednik je rekao da je „propala država ona država koja je da bi udovoljila i ucenjivala reakcionarnu manjinu sposobna da uveća štetu za 11 miliona ljudi, zanemarujući volju većine Kubanaca, Amerikanaca i medjunarodne zajednice“.

Bajden je juče rekao da razmatra „nekoliko stvari… kako bi se pomoglo narodu Kube“, „propale države koja ugnjetava svoje gradjane“.

On je istakao spremnost da pošalje „značajne količine“ antikovid vakcina „ako bude siguran da će neka medjunarodna organizacija davati te vakcine i to na takav način da gradjani imaju pristup vakcinama“ pošto se Kuba nije pridružila programu UN Kovaks za distribuciju vakcina širom sveta.

SAD takodje proveravaju da li postoje „tehnološke mogućnosti“ neophodne za „ponovno uspostavljanje“ mobilnog interneta, koji je odsečen na ostrvu, dodao je Bajden.

„Ako predsednik Džozef Bajden zaista brine za kubanski narod, mogao bi da ukine 243 mere koje je uveo predsednik Donald Tramp, uključujući više od 50 surovo uvedenih tokom pandemije, kao prvi korak ka okončanju blokade“, poručio je danas kubanski predsednik.