Predsednik Kirgizije podneo ostavku: „Ne želim da uđem u istoriju kao neko ko je prolivao krv…“

0
Beta - AP Photo/Vladimir Voronin, File

(Beta) –  Predsednik Kirgizije Soronbaj Ženbekov podneo je danas ostavku nakon višednevnog političkog haosa i protesta koji su izbili posle spornih parlamentarnih izbora.

„Ne držim se vlasti, ne želim da uđem u istoriju Kirgizije kao predsednik koji je prolivao krv pucajući u svoje sunarodnike. Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku“, izjavio je Ženbekov.

U Kirgiziji je uvedeno vanredno stanje, zabranjeni su skupovi i uveden policijski čas u Biškeku s ciljem da se okončaju previranja posle parlamentarnih izbora.

Ostavku Ženbekova traže hiljade demonstranata koji su dan posle parlamentarnih izbora upali u više vladinih zgrada. Posle nemira prošlog ponedeljka, izborna komisija je poništila rezultate glasanja prema kojima su pobedile stranke povezane sa vladajućom elitom.

Demonstranti su oslobodili bivšeg predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva, u junu osudjenog na 11 godina zatvora za korupciju i zloupotrebu položaja. Atambajev i njegove pristalice te optužbe opisuju kao političku osvetu Ženbekova.

Građani Kirgizije, jedne od najsiromašnijih država na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, sa 6,5 miliona stanovnika, od 2005. godine su dva puta uspeli da zbace predsednika države masovnim demonstracijama.

Kao i u prethodna dva navrata, 2005. i 2010. godine, i aktuelni protesti su podstaknuti rivalitetom klanova koji ima dominantnu ulogu u politici Kirgizije.