Predsednik Filipina o dezinfekciji maski: “Samo je natopite u benzin i korona neće imati šanse”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte predložio je građanima da svoje zaštitne maske za lice dezinfikiju benzinom ukoliko nemaju alkohol ili neko drugo dezinfekciono sredstvo, prenosi Večernji list.

“Na kraju dana, zakačite svoju masku na konopac i našpricajte je sa sredstvom za čišćenje, ako ga možete priuštiti”, rekao je Duterte.

“Međutim, za one koji nemaju sredstvo za čišćenje, predlažem da masku natopite u benzin ili dizel gorivo i COVID neće imati nikakve šanse”, dodao je Duterte, zgrozivši medicinske stručnjake na Filipinima.

Štaviše, nije dugo trebalo čekati na rekaciju filipinskih lekara koji su pozvali sve građane da ne čine takve stvari. 

Službenica Ministarstva zdravlja Marija Rozario Vergera upozorila je građane da se “predsednik samo šalio i da definitivno ne treba poslušati njegove savete u ovom slučaju” 

“Znate kako izgledaju predsednikova obraćanja. To je verovatno jedna od njegovih šala”, rekla je Vergera. 

Podsetimo, Duterte nije prvi predsednik koji je imao radikalne ideje kako se što pre rešiti koronavirusa. Američki predsednik Donald Tramp je tokom brifinga u Beloj kući u aprilu predložio ubrzgavanje dezinficijensa u telo.

Nakon brojnih osuda i nekoliko ljudi koji su ga poslušali i završili u bolnici zbog trovanja, Tramp je naglasio da je bio “samo sarkastičan”.