Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije: Inovativna terapija za dijabetes tip 2 na recept znači da jedna tableta menja tri, četiri

0
Foto: Profimedia

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić rekla je nedavno da država radi na tome da građanima vrlo brzo budu dostupni novi lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa i obećala da će inovativne lekove staviti već na sledeću listu za nabavku koja ide do kraja godine.

Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije, kaže da to zaista značilo mnogo za one koji žive sa dijabetesom tip 2.

 “U ovoj izjavi smo svi imali prilike da čujemo da bi trebalo da do kraja godine inovativna terapiija za osobe koje boluju od  dijabetesa tip 2 bude na pozitivnoj listi, dostupna putem recepta. I iskreno se nadamo da će se to i ostvariti ida neće ostati samo na obećanju datom  u medijima ili da se neće mnogo prolongirati sa rokovima koji su tada izrečeni”, rekao je Opačić.

On objašnjava zašto su važni inovativni lekovi za dijebetes tip 2 i šta to menja u životu osobe koja ima ovo oboljenje.

“Imali bismo terapiju koja bi osobi držala nivo šećera u krvi u normali, koja utiče pozitivno na bubrege, krvne sudove i srce, a to je jedna tableta koja će sada da zameni tri, četiri koje osobe sa dijabetesom tip 2 moraju da popiju, naglašava Opačić.

Dodaje da, ako se gleda iz ugla Dijabetološkog saveza Srbije , krovne organizacije koja okuplja 12 udruženja, ova najava znači da njihova borba – da državi pokažu šta je ono što je bitno za osobe koje žive sa dijabetesom – ide ka cilju.

 “Ne samo da je ovo borba nas kao Saveza već je iza nas stala i struka što daje ozbiljnu težinu. Imali smo mnogo puta prilike da slušamo izjave raznih profesora, doktora i to ne samo endokrinologa, jer se za ovu grupu lekova zalažu i kardiolozi i nefrolozi, i samim tim kada struka iz tri različite oblasti medicine staje iza jedne terapije, to može odmah da vam stavi do znanja koliko je ta terapija dobra”, zaključuje Aleksandar Opačić.

Dodaje da ono što ne sme da se zaboravi je da osobe oboelele od dijabetesa i dalje moraju, uz terapiju, da budu disciplinovane, da znaju kako da žive sa dijabetesom, da menjaju stil života i idu ka što zdravijem, jer dijabetes to traži.