Predsednik Češke o novinarima: “Nije preterivanje kada kažem da su hijene…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman ponovo je izvređao novinare, nazvavši ih hijenama.

U intervjuu za tabloid Blesk, Zeman je rekao da “nije uopšte preterivanje” to što svojim saradnicima kaže da u salu za konferencije “pozovu hijene”, novinare koji čekaju u susednoj sobi dok on ne uđe.

“Ne, nisam preterao. Većinu novinara smatram hijenama i nikada to nisam skrivao tokom 30 godina koliko sam u politici”, rekao je Zeman danas o tom snimku.

Zeman je ove sedmice uveo novu praksu na konferencijama za novinare, prekrivanje objektiva ili dizanje kamera kako ne bi bio snimljen njegov ulazak uz pomoć obezbeđenja, pošto veoma teško hoda. Televizija Nova objavila je snimak na kojem se čuje da je Zeman rekao saradnicima da sada “mogu da pozovu hijene u salu”.

Predsednik Češke je rekao i da je javni servis “sa velikom radošću” snimio svojevremeno kako ga telohranitelji maltene vuku ili kako su istraživački novinari koji su se bavili sukobom interesa premijera Andreja Babiša skrivenom kamerom snimili razgovor sa njegovim sinom koji ima teže duševno obolenje i postavljali mu, prema oceni Zemana, sugestivna pitanja.

Netrpeljivost Zemana prema novinarima eskalirala je pre nekoliko godina. To je bilo  pre nego što se njemu pogoršalo stanje zbog šećerne bolesti i javila neuropatija nogu zbog koje sve teže hoda.

Češke televizije su tada snimile Zemana u pripitom stanju, kako se klati i oslanja na zid, na tradicionalnoj svečanosti izlaganja krunskog nakita kraljeva pohranjenog u katedrali svetog Vida u dvorcu Hradčani u Pragu. Video je dobio velik publicitet u svetskim medijima, kao i jedan drugi gaf koji je zabavio svet, kada je tadašnji predsednik Češke Vaclav Klaus ukrao u Čileu penkalo sa stola, što su kamere snimile.

“Rešio sam da počnem da koristim invalidska kolica. To što nisam to saopštio ranije nema veze sa mojim egom nego sa mojim nogama, da li će im biti bolje ili ne. Ako će biti bolje, izlišno je da koristim kolica. Ako neće, zašto da se mučim da hodam ili da me vuče moje inače sjajno obezbeđenje”, rekao je Zeman o problemima zbog kojih je novinarima zabranio da vide kako ulazi u salu.

Zeman je i ranije vređao novinare i pretio im, a mikrofoni su svojevremeno zabeležili i njegovu opasku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da novinara ima suviše i da ih treba pobiti.

Zabeležen je i trenutak kad je Zeman uperio oružje na novinare u češkoj vojnoj bazi i kako se obradovao poklonu lokalnog političara, maketi automatske puške “kalašnjikov” sa natpisom “za novinare”.